Wat je moet weten als auto koper

Auto aankoop

Je bent in de markt voor een nieuw voertuig. Misschien is het je eerste autootje, misschien heb je ondertussen een compleet wagenpark versleten. Wat jouw uitgangspunt ook mag zijn, als auto koper kom je voor een flink aantal hindernissen te staan voordat je de perfecte keuze hebt gemaakt. Een nieuwe auto kopen of een tweedehandse auto vinden hoeft geen probleem te zijn, maar hoe weet je of het de beste keuze is in jouw geval én hoe voorkom je dat je teveel betaalt? Wat jij moet weten als auto koper lees je op deze pagina.

Laat je niet misleiden als auto koper

Een auto kopen is een emotionele rit in een achtbaan. Terwijl jij denkt rationeel te zijn en je te baseren op feiten wordt je van alle kanten gemanipuleerd. Ieder automerk heeft interessante marketing termen bedacht, autoverkopers komen met mooie verhalen om jou te sturen naar de keuze die voor hen het meest voordelig is. Wat betreft een nieuwe auto kopen bij de dealer zijn er andere spelregels dan bij occasions die via een garage of particulier worden verkocht. Laten we daarom deze twee soorten auto koper apart bekijken:

Een auto kopen nieuw

Je wilt graag een nieuwe wagen kopen. Met die unieke geur, een interieur dat niet eerder is aangeraakt of gebruikt. Een goede keuze, want je koopt een voertuig met fabrieksgarantie, dealer garantie en daarmee zekerheid voor meerdere jaren. Je moet wel rekening houden met levertijden en er kunnen mogelijke kinderziekten aanwezig zijn. Inrijden gaat niet altijd zonder slag of stoot. Daarnaast betaal je natuurlijk de hoofdprijs, de eerste paar jaar is de afschrijving maximaal. Ben je van plan binnen pakweg drie jaar weer als auto koper de markt op te gaan? Dan lever je behoorlijk in, houd daar dus rekening mee.

Op zoek naar een tweedehandse auto

Je moet als auto koper goed op je hoede zijn met een auto gebruikt kopen. Denk je bij een garage automatisch veilig te zijn als starter op de automarkt? Onder 4500 euro heb je in principe geen recht op een BOVAG garantie certificaat, dus oude occasions worden ook via een tweedehands auto garage niet altijd met garantie verkocht. Ook vallen lang niet alle gebreken onder de garantie, wees altijd op je hoede.

Bij particuliere autoverkoop ligt de kans op onaangename verrassingen nog een stuk hoger. Niet alleen omdat er onbetrouwbare verkopers zijn, ook vanwege een gebrek aan technische kennis. Als auto koper moet je dus zelf zorgen voor expertise, als je twijfelt kun je voor aankoop een onafhankelijke keuring overeenkomen met de verkopende partij. Als deze hier niet aan mee wil werken is dit een signaal om verder te kijken.

Zoek je zelf een auto koper?

Het is uiteraard ook mogelijk dat je zelf op zoek bent naar iemand die je tweedehands auto koopt. Dan is het geen verkeerd idee om bij Theokooptjeauto.nl een gratis offerte op te vragen, als het bod je aanstaat dan ben je heel snel van je auto af en kun je zelf gaan kijken naar een nieuwe auto. Dit kan overigens ook via Theo maar dit is zeker geen verplichting. Bij deze garage kun je rekenen op een realistisch bod, heldere communicatie en een goede service.

Ben jij een auto koper of verkoper? Neem contact op met Theokooptjeauto.nl voor meer informatie.

Occasion kopen? GRATIS auto taxatie en de waarde van uw auto laten bepalen?