Hoe werkt elektrisch rijden?

Vroeger kon een auto rijden op stoom, tegenwoordig rijden we op stroom. Is dit de toekomst van aandrijving in voertuigen of gaan we door naar waterstof of zonnebloemolie? Elektrisch rijden is geen toekomstmuziek, het is hedendaagse technologie die zichzelf ruimschoots heeft bewezen. Maar hoe werkt elektrisch rijden en welke opties zijn er eigenlijk?

Theo is de specialist in jonge occasions met haal- en brengservice door heel Nederland. Bekijk alle mogelijkheden op Theokooptjeauto.nl.

Wat betekent elektrisch rijden?

EV staat voor Electric Vehicle ofwel Elektrisch Voertuig. In plaats van een verbrandingsmotor ligt er een elektromotor in die de auto in beweging brengt. Naast full-electric zijn er ook nog de hybride modellen. Die komen ook weer in meerdere types. De hybrid met hulpmotor die een paar kilometer extra biedt door op te laden tijdens het rijden bijvoorbeeld. Dan zijn er de plugin hybrides met een stekker die je thuis kunt opladen voor een hogere actieradius. Deze auto’s hebben nog steeds een standaard verbrandingsmotor in combinatie met een elektromotor.

Rijdt elektrisch beter?

Tesla is de meest bekende naam in EV’s. Tijdens de ontwikkeling kwamen er regelmatig filmpjes online waarin een Tesla elektrische auto tegenover een luxe sportwagen werd gezet. De Tesla trok veel sneller op. Dit gaf aan dat elektromotoren niet onderdoen voor verbrandingsmotoren. Sterker nog, ze zijn krachtiger, sneller én stiller. Dit klopt nog steeds, zowel EV’s als hybride voertuigen starten soepel en rijden vlot weg.

Bij modellen die leverbaar zijn als benzine auto en hybrid kun je een goede vergelijking maken in het rijgedrag. Dan blijkt dat hybrides vaak beter presteren tijdens het rijden. Een punt van aandacht hierbij is de trekkracht. Sommige modellen hebben een volwaardige verbrandingsmotor en een elektromotor die samen voor extra power zorgen. Het is echter ook mogelijk dat de benzine motor lichter is waardoor je geen zware aanhanger kunt slepen. Als je met een camper wilt rijden laat je dan vooraf goed informeren door Theo.

EV of hybrid kopen?

Op dit moment is de vergelijking tussen EV en hybrid eigenlijk appels met peren vergelijken. En tussen de appels heb je ook nog Granny Smith, Fuji en Elstar liggen. De specificaties lopen uiteen evenals de prijs en toepassingsmogelijkheden. In plaats van naar de technische kenmerken te kijken en daarop een auto te kiezen kun je beter een verlanglijstje maken en daar een passende auto bij zoeken. Als je er zelf niet uitkomt dan helpen we bij Theokooptjeauto.nl graag met eerlijk en duidelijk advies. Daar kom je verder mee!

Wat kost een elektrische auto?

Elektrisch rijden is goedkoper per kilometer dan alternatieve vormen van auto rijden. Ook als je onderhoud en de prijs van de accu rekent. Daarnaast telt de vrijstelling van BPM en de motorrijtuigenbelasting ook mee in het financiële voordeel. Omdat de afschrijving minder is bij EV’s kan een elektrische auto tweedehands wel iets duurder uitvallen dan je zou verwachten. Als het voertuig verder in orde is dan rijd je goedkoper in een EV.

Wat levert je oude auto op? Laat een gratis auto taxatie uitvoeren via Theokooptjeauto.nl.

Occasion kopen? GRATIS auto taxatie en de waarde van uw auto laten bepalen?