Zijn elektrische autos duurder?

De stap van een auto op benzine naar een auto met accu is voor veel automobilisten toch een stap te ver. Met name de kosten voor aanschaf blijken een obstakel te zijn. Maar zijn elektrische autos duurder dan auto’s op bezine, diesel of gas? We gaan even een kleine berekening maken om te bepalen of electrisch rijden duurder of goedkoper is.

Elektrische autos zijn relatief nieuw op de markt, toch zijn er heel wat jonge occasions leverbaar. Kijk maar eens op de website van Theokooptjeauto.nl.

Zijn elektrische autos duurder?

Productontwikkeling kost tijd en geld. Deze kosten moeten worden terugverdiend en deze meerprijs betalen ‘early adaptors’. Dat zijn de vroege overstappers die meer voordelen zien naast de aanschafprijs. Elektrische autos of EV’s zijn niet nieuw maar de ontwikkelkosten zijn er nog niet uit. Dit is te zien aan de nieuwprijs van deze voertuigen. Maar je koopt een auto niet om altijd in de garage te laten staan, je zult ermee gaan rijden. En dan wordt de rekensom heel anders. Hybride auto’s hebben een minder grote accu nodig en kunnen hierdoor soms goedkoper uitvallen. Daarnaast zijn plugin hybrides een prima tussenoplossing met lage verbruikskosten en toch een grote actieradius ondanks de kleinere batterij.

Zijn elektrische autos goedkoper?

Stroom is per kilometer goedkoper dan benzine. Als je meer rijdt dan wordt een EV al snel goedkoper in gebruik. Daarnaast zijn er ook minder bewegende onderdelen in de motor waarmee de kans op slijtage en schade kleiner is. Het duurste onderdeel van een electrische auto is natuurlijk de accu. De prijzen per kWh zijn wel aanzienlijk gedaald en deze daling zal waarschijnlijk voortzetten. Wat betreft onderhoud kunnen de kosten met een EV flink dalen.

Wat je betaalt om te laden is sterk afhankelijk van de persoonlijke situatie en de mogelijkheden die je hebt. Met zonnepanelen op het dak en een carport kun je zeer goedkoop de accu opladen. Laadstations zijn duurder en je moet wachten tot de accu weer vol is. De kosten per kilometer kunnen dan ook sterk verschillen per gebruiker. Toch zullen de kosten per kilometer laag blijven in vergelijking met een auto op benzine. Elektrisch rijden is daarnaast voordelig dankzij de lage wegenbelasting.

Uiteraard zijn er ook nog andere voordelen zoals de stille motor en snelle acceleratie. Maar zijn er ook nadelen bij elektrische autos?

Nadelen van elektrische autos

Het laden duurt langer dan tanken, dat is gewoon een feit. Als je thuis kunt laden terwijl je slaapt dan ondervind je hier geen hinder van, als je laadt langs de weg is dit zeker een punt om bij stil te staan. Met snelladen kun je overigens binnen een kwestie van minuten weer een flink eind rijden.

Goedkoop een elektrische auto rijden

Volgens Milieu Centraal is een electrische auto die je thuis laadt de goedkoopste optie, als je laadt bij commerciële stations dan ben je ongeveer het dubbele kwijt. Toch zijn de tarieven dan nog steeds lager dan een diesel auto, een benzine auto kost het drievoudige van een EV’s die je aan huis kunt laden. Als je kiest voor een jonge occasion dan is ‘de kop eraf’ waarmee je nog voordeliger rijdt.

Interesse in een EV of wordt het toch weer een auto op benzine? Theokooptjeauto.nl helpt je de beste keuze te maken op basis van eerlijk advies.

Occasion kopen? GRATIS auto taxatie en de waarde van uw auto laten bepalen?