Zijn hybride auto’s de moeite waard?

Als je gaat shoppen voor een nieuw bed dan is er het formaat ‘twijfelaar’. Die ligt wat betreft maat tussen een- en tweepersoonsbed in. Wat betreft voertuigen zijn hybride auto’s de twijfelaars. Die hebben zowel een verbrandingsmotor als een ondersteunende accu. Is het nog de moeite waard om een auto te kopen met een ‘oude’ motor en een moderne accu? Als je twijfelt om een hybride auto te kopen dan moet je zeker even deze pagina lezen.

Heb je specifieke vragen over hybride auto’s? Stel ze gerust aan Theo van Theokooptjeauto.nl.

Benzine, elektrisch of hybrid?

De Toyota Prius is misschien wel de meest bekende hybrid. Toyota kwam in 1997 met deze auto op de markt. Het is een benzineauto met elektrische aandrijving maar zonder stekker. Na de introductie van dit model zou de Prius direct tot auto van het jaar in Japan worden uitgeroepen. Dit model biedt de kracht van een benzine motor met een steuntje in de rug van stroom. Een goede vergelijking maken tussen benzine, elektrisch en hybride auto’s is lastig omdat de specificaties afwijken per merk en model. De ANWB nam de Hyundai Kona onder de loep, een model dat in drie uitvoeringen leverbaar is.

Wat rijdt goedkoper?

De kosten per kilometer zijn sterk afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt of de prijs per liter of kilowattuur. Thuis opladen met zonnepanelen is veel goedkoper dan bij een laadstation. Toch scoort een elektrische auto na enkele jaren en met een gemiddeld aantal kilometers goedkoper dan dezelfde auto op benzine. Als je korting op de BPM meerekent dan is een EV snel de meest voordelige optie. Maar zonder milieukorting en andere zaken blijken hybride auto’s juist goedkoper uit te vallen. De kosten per maand bleken tussen de drie Hyundai Kona’s niet sterk te verschillen maar de ‘gulden middenweg’ blijkt wel degelijk het meest voordelig te zijn.

Geen aanhangwagen

Elektrisch rijden biedt een aantal voordelen, niet in de minste plaats de stille elektromotor. Er zijn ook minder onderdelen wat onderhoudskosten kan drukken. Er is echter wel een nadeel waar niet alle automobilisten bij stil staan; EV’s hebben doorgaans nauwelijks trekvermogen. De auto’s trekken razendsnel op maar een extra aanhangwagen is niet altijd een optie. Bij hybride auto’s is dit geen bezwaar, bij de Kona ligt de trekkracht zelfs 100 kilo hoger dan bij de uitvoering op benzine. Als je dus met een aanhangwagen wilt rijden dan moet je zeker navragen wat de auto kan trekken.

Je kunt bij Theokooptjeauto.nl terecht voor meer informatie en de beste jonge occasions, met en zonder benzine.

Is een hybride auto een goede keuze?

Bij hybride auto’s heb je geen laadpaal nodig en je hebt maximale trekkracht als je een aanhanger moet trekken. Je hebt er wel een klassieke verbrandingsmotor in liggen in combinatie met een elektromotor wat zorgt voor wat meer complexiteit in het voertuig. Het lijkt een goede tussenoplossing te zijn die zeker nog niet achterhaald is. Bij Theokooptjeauto.nl kun je terecht voor jonge tweedehands wagens waaronder ook hybride auto’s. Kijk snel naar het huidige aanbod, als je op zoek bent naar een specifiek type dan helpt Theo je graag op weg.

Occasion kopen? GRATIS auto taxatie en de waarde van uw auto laten bepalen?