Nieuwe of tweedehands auto kopen, wat is het beste?

Je kunt een nieuwe auto kopen of een gebruikte auto. Zeker bij jonge occasions in vergelijking met een nieuwe wagen kan de keuze lastig zijn. De voordelen en nadelen per optie hebben we op deze pagina voor je op een rijtje gezet. Nieuwe of tweedehands auto kopen ‘Wat is het beste?’

Is een oudere auto net zo goed als een nieuwe wagen?

Natuurlijk zijn er ieder jaar innovaties op het gebied van autotechniek, toch gaat het niet zo snel als autofabrikanten je willen doen geloven. Een model van vorig jaar doet echt niet onder voor die ‘vernieuwde’ versie. Zeker voor automobilisten die op zoek zijn naar een auto van hooguit enkele jaren oud kan de keuze tussen nieuw en bijna nieuw best lastig zijn. Laten we de voordelen en nadelen van iedere optie even op een rijtje zetten:

Auto nieuw

Die geur van een nieuwe wagen is betoverend. Er staat hooguit een paar kilometer op de teller, ieder detail is in perfecte staat zoals de ontwerpers dit bedoeld hebben. Als je toch geld moet uitgeven dan ga je ook meteen voor het beste.

Auto nieuw voordelen

 • Er zijn tientallen, soms zelfs honderden opties om uit te kiezen. Zo kun je een maatwerk auto samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen.
 • Er zit fabrieksgarantie op de auto, op sommige onderdelen wordt ruim meer garantie geboden dan de wettelijke vereiste.
 • Dealers kunnen de komende jaren zonder problemen onderdelen en accessoires bestellen bij de fabrikant.

Auto nieuw nadelen

 • Het is mogelijk dat je lang moet wachten tot je auto geleverd wordt met alle opties die je gekozen hebt. Dit kan maanden en soms wel meer dan een jaar duren.
 • Bij verkoop moet je flink inleveren op de aanschafprijs, als je de auto helemaal op rijdt dan heb je hier natuurlijk geen last van.

Auto gebruikt

Je rijdt graag in een nette auto maar je hebt ook andere uitgaven om te maken. Je wacht gewoon tot iemand jouw auto heeft ingereden en dan neem je voor een scherpe prijs dit voertuig over.

Auto gebruikt voordelen

 • Je hoeft niet urenlang door mappen te zoeken naar extra opties, de voornaamste keuzes zijn al voor je gemaakt.
 • Bij verkoop auto tweedehands krijg je boven de 4500 euro BOVAG garantie als de garage bij deze organisatie is aangesloten.
 • Je kunt direct instappen en wegrijden, er zit geen levertijd op occasions.
 • De kosten liggen lager bij aanschaf, de grootste afschrijving vindt in de eerste jaren na aankoop plaats.

Auto gebruikt nadelen

 • Het kan lastig zijn om de historie te achterhalen, denk aan ongelukken in het verleden of schade herstel.
 • Oudere auto’s zijn wellicht minder zuinig in gebruik, ook kunnen onderdelen sneller aan vervanging toe zijn.

Conclusie

Heb je met dit overzicht een keuze kunnen maken? Nieuw auto of tweedehands, welke optie is het beste in jouw situatie? Kijk eens in de collectie van Theokooptjeauto.nl of neem vrijblijvend contact op voor meer informatie. Bij deze garage kun je namelijk voor beide opties terecht. Theo helpt je graag de juiste keuze maken, zelfs een auto importeren vanuit het buitenland is mogelijk.

Occasion kopen? GRATIS auto taxatie en de waarde van uw auto laten bepalen?