Gouden tips bij een tweedehands auto kopen

Tweedehands auto kopenWil je een tweedehands auto kopen maar heb je hier niet zoveel ervaring mee? Dan kunnen deze 6 tips je op weg helpen. Ook als je meer ervaring hebt als auto koper dan kun je misschien nog wat interessante skills leren om hier de volgende keer voordeel mee te doen.

1. Eerste indrukken tellen

Je snuffelt wat rond op autosites waar bedrijven en particulieren occasions aanbieden. Sommige opties vallen direct af, sommige auto’s staan je meer aan. Je komt af en toe aanbiedingen tegen die opvallend veel goedkoper of interessanter zijn in vergelijking met de rest. Als dit het geval is controleer dan eerst de reputatie van de garage of verkoper en neem contact op met de vraag waarom de prijs zo laag is. Vaak pik je de (on)betrouwbare dealers er snel uit.

2. Ga niet alleen een tweedehands auto kopen

Als je oog gevallen is op een mooie gebruikte auto dan maak je een afspraak. Ga liever niet alleen, neem iemand mee die geen direct belang heeft bij een tweedehands auto kopen zoals een vriend of familielid. Die kan het hoofd koel houden, goed naar de auto kijken of juist het verhaal van de verkoper aanhoren terwijl je zelf een inspectie uitvoert. Je bent als auto koper in een ‘euforie’ stemming waarin het lastig is om objectief te blijven.

3. Bekijk de buitenkant aandachtig

Naast een krasje hier of daar moet je ook letten op de naden. Die kunnen verhullen of er ooit een botsing is geweest. Kijk of de banden nog profiel hebben, of je roestplekjes kunt bespeuren of andere opvallende zaken. Vuil is weg te poetsen, maar defecten kun je met de beste wax niet aan het oog onttrekken.

4. Let ook goed op de binnenzijde

Een interieur dat eruitziet als nieuw duidt op een nette eigenaar, zeker als het aantal kilometers wat hoger ligt. Cockpit spray kan geurtjes maskeren maar slijtage niet. De matten, het dashboard, de stoel van de automobilist en passagiers, loop het allemaal goed na. Als de verkoper niet eens de moeite heeft genomen om vette vingerafdrukken weg te poetsen dan is het ook geen verkoper die een goede after sales service zal leveren.

5. Controleer de administratie

Het papierwerk is minder spannend maar zeker niet minder van belang. De tenaamstelling op het kentekenbewijs moet overeenkomen met de naam op het identiteitsbewijs. Verder controleer je de VIN (Voertuig Identificatie Nummer) of chassis / framenummer. Als dit nummer niet gelijk is aan het nummer achter de voorruit of onder de motorkap dan kan het een gestolen auto betreffen. Zaken als een onderhoudsboekje kunnen je ook veel vertellen over de staat van de gebruikte auto.

6. Tweedehands auto kopen? Maak een proefrit

Ga bij voorkeur naar de garage, dan kun je bij een tweedehands auto kopen het voertuig starten met een koude motor. Naast rijden laat je de auto ook stationair lopen en luister goed naar de motor. Er mogen geen walmen uit de uitlaat komen, de uitstoot moet ook nagenoeg kleurloos zijn. Als je ergens wat hoort sissen dan kan de uitlaat lek zijn.

Een tweedehands auto kopen hoeft geen roulette te zijn als je planmatig te werk gaat. Neem contact op met Theokooptjeauto.nl, de tweedehands auto garage die je helpt de perfecte occasion te kopen.

Occasion kopen? GRATIS auto taxatie en de waarde van uw auto laten bepalen?