Hoe voordelig is elektrisch rijden?

Toen elektrische auto’s op het Nederlandse wegdek verschenen zouden er allerlei financiële voordelen zijn vanuit de overheid om ‘schoon’ rijden te stimuleren. Door de populariteit van EV’s was het niet langer nodig om deze subsidies in stand te houden, de pot met geld raakte ook leeg. Toch is het nog steeds voordeliger om op stroom te rijden, bijvoorbeeld door de wegenbelasting op elektrische auto’s. Of beter gezegd; géén motorrijtuigenbelasting. Wat er tussen 2022 en 2025 gaat veranderen kun je op deze pagina lezen.

Je oude auto inruilen voor een nieuwe elektrische auto? Dan moet je bij Theokooptjeauto.nl zijn, de specialist in jonge occasions.

Wegenbelasting elektrische auto’s 2022

Goed nieuws voor iedereen die al in een EV rijdt; in 2022 hoef je geen wegenbelasting op elektrische auto’s te betalen. Beter gezegd de motorrijtuigenbelasting zoals het officieel heet. Oorspronkelijk zou dit voordeel in 2020 al komen te vervallen, deze termijn is toen verzet naar 2024. In 2025 krijg je nog 75% korting op de MRB en vanaf 2026 zou je dan hetzelfde bedrag gaan betalen als de rest. Dit geldt eveneens voor de BPM die je ook niet betaalt op nieuwe elektrische auto’s.

Waarom geen wegenbelasting en BPM

Je kunt er als automobilist je vraagtekens bij zetten maar officieel betaal je motorrijtuigenbelasting en BPM voor een goed wegdek en om de uitstoot van CO2 tegen te gaan. EV’s stoten aanzienlijk minder schadelijke stoffen uit, daarvoor worden automobilisten beloond met een ontheffing op wegenbelasting van elektrische auto’s en de BPM. Uiteraard is stroom niet geheel ‘groen’, iedere kWh moet opgewekt worden. De zon is een goede bron van energie, er zijn wel zonnepanelen voor nodig en andere apparatuur. Geheel klimaatneutraal wordt lastig maar elektrisch rijden biedt een flink aantal voordelen voor de eigenaar. De korting op de wegenbelasting in de komende jaren hoort in het lijstje voordelen.

Wel of niet elektrisch rijden?

Echt autoliefhebbers kiezen voor een verbrandingsmotor, of niet? Theo van Theokooptjeauto.nl stond zeker niet vooraan in de rij toen de eerste EV’s op het Nederlandse wegdek verschenen. Tot hij zelf in een jonge occasion reed. Het was even wennen om zonder geronk van een motor weg te rijden maar het reed wel heel lekker! Het geluid van een benzinemotor, de geur van benzine; zonder een ‘echte’ motor is het toch anders. Dat klopt, maar als je die nostalgische gevoelens even aan de kant zet moet zelfs de meest doorgewinterde automobilist erkennen dat EV’s niet onderdoen voor auto’s op benzine.

Meer dan wegenbelasting op elektrische auto’s

Niemand betaalt graag meer dan nodig is, als je een paar jaar zonder MRB kunt rijden dan is dat mooi meegenomen. Daarnaast liggen de onderhoudskosten op EV’s doorgaans lager omdat de onderdelen in het voertuig eenvoudiger zijn. De accu is de voornaamste kostenpost, al wordt deze technologie steeds beter. Als je thuis voldoende zonnepanelen op het dak hebt liggen en je de auto voor de deur kunt zetten, dan is de keuze snel gemaakt. Als je niet zo eenvoudig kunt laden dan moet je het voordeel van wegenbelasting op elektrische auto’s wellicht opgeven voor een auto op benzine.

Neem contact op via Theokooptjeauto.nl om de mogelijkheden te bespreken. Ga jij profiteren van die korting?

Occasion kopen? GRATIS auto taxatie en de waarde van uw auto laten bepalen?